پکیج‌ تصفیه فاضلاب

پکیج تصفیه فاضلاب

پکیج‌ تصفیه فاضلاب، واحدی پیش‌ساخته است که جهت تصفیه فاضلاب تولیدی اجتماعات کوچک یا واحدهای صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. پکیج‌های تصفیه فاضلاب با استفاده از تکنولوژی‌‎های مدرن، به منظور تصفیه فاضلاب‌های شهرک‌های مسکونی، بیمارستان‌ها، کارخانه‌ها و ...  استفاده مجدد از آن به ویژه برای مصارف کشاورزی و آبیاری فضای سبز بسیار حائز اهمیت است.

1. کاربرد پکیج تصفیه فاضلاب

پکیج تصفیه فاضلاب به‌ نوعی از سیستم‌های تصفیه فاضلاب اطلاق می‌گردد که تمامی واحدها و تجهیزات مجتمع در یک پکیج به‌ صورت پیش‌ساخته اجرا می‌گردد. این پکیج‌ها برحسب متریال به چهار دسته بتنی، فلزی با پوشش اپوکسی، کامپوزیتی و پلی‌اتیلنی تقسیم می‌گردد.

پکیج‌های تصفیه فاضلاب به‌ صورت کلی در مناطق و محل‌هایی مانند شهرها و مناطق مسکونی کوچک، هتل‌ها، ویلاها، رستوران‌ها، کارواش‌ها، کارگاه‌های صنعتی و ساختمانی و ... بسیار مفید است. این سیستم‌های تصفیه فاضلاب کوچک، در حداقل فضا و برای جمعیت کم تا متوسط استفاده می‌شود. هدف اصلی سیستم‌های تصفیه فاضلاب کوچک تولید پساب تصفیه‌شده، و زباله (لجن جامد) است که برای استفاده مجدد یا دفع دوباره به محیط مناسب است.

2. طراحی و ساخت انواع پکیج‌های تصفیه فاضلاب

1-2. ساخت و متریال

برای ساخت این نوع از تصفیه‌خانه از چهار نوع مصالح می‌توان استفاده کرد. امروزه بتن مسلح، فولاد، کامپوزیت و پلی‌اتیلن از مهم‌ترین مواد مورد استفاده در ساخت انواع تصفیه‌خانه‌ها هستند. برای انتخاب درست مصالح مورد استفاده در ساخت تصفیه‌خانه‌ها، نکات زیر را باید همواره مورد توجه قرارداد:

    1. هزیه ساخت

    2. سرعت ساخت و اجرا

    3. قابلیت ارتقاء و افزایش ظرفیت تصفیه‌خانه

    4. مقاومت در برابر شرایط محیطی

    5. قابلیت جابجایی واحدها و سیستم تصفیه

    6. امکان انجام اصلاحات موردنیاز در طول بهره‌برداری با حداقل هزینه

    7. عمر مفید سازه‌ها و تأسیسات

1-1-2. بتن مسلح

بتن مسلح جزء قدیمی‌ترین مصالح مورد استفاده در ساخت انواع تصفیه‌خانه‌ها است. از این مصالح به خصوص در ساخت تصفیه‌خانه‌های بزرگ و در مقیاس تصفیه‌خانه‌های شهری و یا شهرک‌های صنعتی بزرگ استفاده می‌شود. به دلیل ماهیت قلیایی که بتن دارد همواره مشکلاتی در خصوص تماس فاضلاب‌های اسیدی با آن بروز می‌نماید و از آنجا که استفاده از پوشش‌های حفاظتی بتن مقرون‌ به‌ صرفه نیست در بسیاری از موارد از سازه‌های بتنی بدون هیچ‌گونه پوشش حفاظتی استفاده می‌شود.

ویژگی‌های استفاده از بتن مسلح در ساخت سیستم‌های تصفیه شامل موارد زیر است:

   1. در مقیاس تصفیه‌خانه‌های بزرگ هزینه آن نسبت به دیگر مصالح کمتر است.

   2. سرعت ساخت این سیستم‌ها خیلی پایین بوده و در صورت برخورد مراحل ساخت به فصول سرد سال مشکلات زیادی در ساخت تصفیه‌خانه به وجود خواهد آمد.

   3. لازم است که این سیستم‌ها به‌صورت درجا ساخته‌ شده و امکان ساخت آن‌ها در خارج از محل بهره‌ برداری وجود ندارد.

   4. به سبب ماهیت اسیدی بسیاری از فاضلاب‌ها همواره این سیستم‌ها با مشکلات خوردگی آرماتورها و پوسته‌شدن جداره بتن روبرو هستند.

   5. امکان جابجایی هرچند کوچک این سیستم‌ها حتی با صرف هزینه‌های بالا وجود ندارد.

   6. عملیات ساختمانی این سیستم‌ها سنگین بوده و در محل‌هایی که انجام کارهای ساختمانی و عمرانی مشکلاتی را در محل احداث تصفیه‌خانه ایجاد می‌نمایند ، ساخت آن‌ها همواره با مشکل روبروست.

   7. این سیستم‌ها را می‌توان هم به‌صورت نیمه مدفون و هم مدفون اجرا کرد. اطلاعات بیشتر

2-1-2. فولاد

یکی از پرکاربردترین مصالح مورد استفاده در ساخت تصفیه‌خانه‌ها به‌خصوص تصفیه‌خانه‌های کوچک یا همان پکیج‌های تصفیه، فولاد است. فولاد به سبب مقاومت بسیار بالا و انعطاف‌پذیری در ساخت هر شکل سازه و سرعت در ساخت، مقبولیت زیادی به‌خصوص در ساخت تصفیه‌خانه‌های واحدهای صنعتی و اجتماعات کوچک دارد. عمده نگرانی که در استفاده از این ماده وجود دارد بحث خوردگی است که این نگرانی با استفاده از پوشش‌های محافظتی استاندارد کاملاً رفع شده است.

ویژگی‌های استفاده از فولاد در ساخت سیستم‌های تصفیه شامل موارد زیر است:

   1. سرعت ساخت این تصفیه‌خانه‌ها بالاست.

   2. این سیستم‌ها به‌راحتی قابلیت جابجایی داشته و در صورت نیاز می‌توان محل تصفیه‌خانه را به محل مناسب تغییر داد.

   3. در ظرفیت‌های پایین هزینه ساخت سیستم تصفیه با استفاده از فولاد کمتر از دیگر مواد است.

   4. این امکان وجود دارد این سیستم‌ها در محل خارج از پروژه و با امکانات بهتر و کامل‌تر ساخته‌شده و سپس به محل پروژه انتقال‌یافته و مورد بهره‌برداری قرار گیرند.

   5. نما و منظره این سیستم‌ها کاملاً قابل کنترل بوده و قابلیت هماهنگی با هر محیطی را دارند.

   6. نیاز به گودبرداری و عملیات ساختمانی زیادی نداشته و دارای حداقل مشکلات ناشی از کاره‌ای ساختمانی در محل هستند.

   7. به دلیل خواص شیمیایی فولاد، استفاده از پوشش‌های حفاظتی در سطوح تماس فاضلاب با فولاد ضروری است.

   8. در شرایط عادی و بدون در نظر گرفتن تمهیدات لازم امکان مدفون ساختن این سیستم‌ها وجود ندارد. اطلاعات بیشتر

3-1-2. کامپوزیت

مواد کامپوزیتی می‌توانند مقاومت و استحکام بیشتری را نسبت به مواد رایج سازه‌ای ارائه دهند. سبکی نسبی کامپوزیت‌ها، امکان استفاده از مقاطع بزرگ‌تر را که در مقابل خمش و پیچش عملکرد مناسبی دارند، فراهم می‌سازد. این مواد علاوه بر آنکه سهولت بیشتری در شکل‌پذیری دارند، در مقابل خستگی (Fatigue)، رفتار مناسب‌تری نمایش می‌دهند و دوام بیشتری دارند. از سوی دیگر کامپوزیت‌ها توانایی مناسبی در کاهش لرزش‌های وارده بر سازه تصفیه‌خانه را دارا می‌باشند.

برخی از مزایای کامپوزیت‌ها را می‌توان به شرح زیر نام برد:

   1. با توجه به روش ساخت آن‌ها تصفیه‌خانه‌های کامپوزیتی از انعطاف‌پذیری بالاتری در ارتباط با ساخت مخازن در اشکال و ابعاد گوناگون در مقایسه با انواع پلی‌اتیلنی آن‌ها برخوردار هستند.

   2. مقاومت این ماده در برابر انواع فاضلاب‌ها چه اسیدی و چه قلیایی بسیار خوب است.

   3. سرعت ساخت این سیستم‌ها بسیار بالا است.

   4. نیاز به عملیات ساختمانی در این سیستم‌ها به حداقل رسیده است.

   5. به سبب سبکی و یکپارچگی این سیستم‌ها را می‌توان به‌راحتی جابجا کرد.

   6. ساخت آن‌ها معمولاً در کارخانه و به‌صورت صنعتی انجام‌شده و به همین سبب کیفیت ساخت آن‌ها زیاد است. اطلاعات بیشتر

4-1-2. پلی‌اتیلن

پلی‌اتیلن ازجمله مواد جدیدی است که به سبب قابلیت‌های خوب، استفاده از آن در سطوح مختلف صنعت رو به گسترش است. پیشرفت‌های علمی و تجربی صورت گرفته در ساخت سازه‌های پلی‌اتیلنی راه را برای استفاده از مزایای این ماده در ساخت سیستم‌های تصفیه بسیار هموارتر از گذشته کرده است.

ویژگی‌های استفاده از پلی‌اتیلن در ساخت سیستم‌های تصفیه شامل موارد زیر است:

   1. مقاومت این ماده در برابر انواع فاضلاب‌ها چه اسیدی و چه قلیایی بسیار خوب است.

   2. سرعت ساخت این سیستم‌ها بسیار بالا است.

   3. در ظرفیت‌های پایین استفاده از پلی‌اتیلن برای ساخت سیستم‌های تصفیه نسبتاً مقرون‌به‌صرفه است.

   4. نیاز به عملیات ساختمانی در این سیستم‌ها به حداقل رسیده است.

   5. از مزیت‌های این سیستم‌ها می‌توان به قابلیت دفن، نصب آسان، عدم خوردگی از داخل و بیرون پکیج، ضد اشعه خورشید، عدم نیاز به ساپورت و... اشاره نمود.

   6. به سبب سبکی و یکپارچگی این سیستم‌ها را می‌توان به‌راحتی جابجا کرد.

   7. ساخت آن‌ها معمولاً در کارخانه و به‌صورت صنعتی انجام‌شده و به همین سبب از لحاظ ساخت از کیفیت بالایی برخوردار می‌باشند. اطلاعات بیشتر

2-2. فرایند تصفیه

فرآیند تصفیه در پکیج‌های تصفیه فاضلاب به‌ صورت کلی در سه مرحله صورت می‌گیرد:

   1. تصفیه اولیه

   2. تصفیه ثانویه

   3. تصفیه نهایی

1-2-2. تصفیه اولیه

این مرحله از تصفیه، قبل از تصفیه بیولوژیکی استفاده می‌شود. در این مرحله از تصفیه، حذف انواع مواد که به صورت شناور هستند و یا به‌راحتی ته‌نشین می‌شوند صورت می‌گیرد. این بخش شامل آشغال‌گیر، دانه‌گیر و یا چربی‌گیر است که به‌وسیله آن می‌توان شن، ماسه، روغن، مواد پلاستیکی کوچک، چربی و روغن و ... را از فاضلاب حذف نمود، که در نهایت این مواد به‌ صورت مکانیکی و یا دستی از فرایند تصفیه خارج می‌شوند. لجن ته‌نشین شده که به‌عنوان لجن اولیه شناخته می‌شود برای تخلیه پمپاژ می‌شود. در این روش حدود 66 تا 76 درصد مواد جامد معلق حذف می‌شوند، اما هنوز هم فاضلاب مناسب برای استفاده مجدد نیست، بنابراین سطح بسیار بیشتری از تصفیه موردنیاز است. پساب تصفیه‌شده در این مرحله از مخزن اولیه به سیستم تصفیه ثانویه منتقل می‌شود.

2-2-2. تصفیه ثانویه

پساب تصفیه‌شده از تصفیه اولیه به مرحله بعدی تصفیه، تحت عنوان "تصفیه ثانویه" که در آن هوادهی و تصفیه زیستی (بیولوژیکی) انجام می‌شود، پمپاژ می‌شود. این فرایند به نام فرایند لجن فعال شناخته می‌شود. هنگامی‌که هوا به مخازن هوادهی توزیع می‌شود و با پساب ترکیب می‌شود، رشد میکروارگانیسم‌ها افزایش‌یافته و تجزیه مواد آلی به وجود می‌آید.

فاضلاب هوادهی شده به یک مخزن ته‌نشینی به نام زلال‌ساز ثانویه منتقل می‌شود که در آن جامدات سنگین ته‌نشین شده و به‌عنوان لجن ثانویه نامیده می‌شوند. بخشی از آن دوباره به مخزن هوادهی ارسال‌شده و باقی‌مانده آن برای پردازش بیشتر به هاضم لجن منتقل می‌شود. تصفیه ثانویه در تصفیه‌خانه فاضلاب تا 80 الی 90 درصد از BOD را حذف می‌کند.

3-2-2. تصفیه نهایی

سیستم‌های پکیج تصفیه فاضلاب معمولاً شامل پیش‌تصفیه یا تصفیه نهایی نیستند. با این ‌حال، در هنگام استفاده مجدد و یا دفع پساب در مسیل، تصفیه نهایی بسیار ضروری است. این بخش از تصفیه که به‌عنوان تصفیه پیشرفته نیز شناخته‌ شده است می‌تواند به‌ صورت فیزیکی، شیمیایی و یا با استفاده از فرایندهای بیولوژیکی (زیستی) صورت گیرد، که برای حذف آلاینده‌هایی که با تصفیه ثانویه و یا اولیه از بین نرفته‌اند به کار برود. از آنجا که این بخش شامل پروسه ضدعفونی است، آن را به عنوان مرحله گندزدایی نیز می‌شناسند. این مرحله می‌تواند با استفاده از کلر، ازون و یا با استفاده از اشعه ماورای بنفش صورت پذیرد.

3. مزایای استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب

امروزه استفاده از این پکیج‌ها به دلیل مزایای زیر به‌ شدت افزایش‌یافته است:

1. سیستم‌های پکیج تصفیه فاضلاب از قبل مونتاژ و در کارخانه آزموده شده ‌اند. بدین ترتیب هزینه نصب و راه‌اندازی آن در محل بسیار کاهش خواهد یافت.

2. ماهیت فشرده و جمع‌ و جور این سیستم‌ها ادغام و نصب آن‌ها را با توجه به امکانات و فضای موجود آسان می‌نماید.(ابعاد کوچک و اشغال فضای کم)

3. پکیج‌های مهندسی شده کامل با تحویل سریع

4. قابلیت تمیزکاری کامل برای اطمینان از بهترین عملکرد سیستم

5. عملیات ساده و تعمیر و نگهداری که نیاز به نظارت حداقل اپراتوری دارد.

6. قابلیت انتقال پکیج از محلی به محلی دیگر پس از نصب و راه‌اندازی (این قابلیت برای کمپ‌های مهندسی و کارگری در پروژه‌های اجرایی بسیار مهم است و می‌توان پس از اتمام پروژه پکیج را به محل پروژه جدید انتقال داد.)

4. نحوه محاسبه قیمت پکیج تصفیه فاضلاب

پارامترهای بسیاری در محاسبه قیمت پکیج تصفیه فاضلاب، دخیل هستند که ازجمله مهم‌ترین آن‌ها کیفیت و دبی فاضلاب ورودی است. فاضلاب‌ها از نظر کیفیت به دو گروه عمده فاضلاب بهداشتی و یا صنعتی تقسیم‌بندی می‌شوند.

1. فاضلاب بهداشتی حاصل از منازل مسکونی، مراکز اداری و تجاری، بیمارستان‌ها و ...

2. فاضلاب صنعتی حاصل فعالیت مراکز صنعتی و کارخانه‌ها است.

در اکثر موارد بار آلی فاضلاب صنعتی بسیار بالاتر از فاضلاب بهداشتی است. بر اساس نوع فاضلاب، نوع فرایند موردنیاز برای تصفیه فاضلاب انتخاب می‌شود که معمولاً برای تصفیه فاضلاب بهداشتی از فرایندهای بیولوژیکی هوازی استفاده می‌شود و برای تصفیه فاضلاب صنعتی به دلیل بار آلی بالاتر ترکیبی از فرایندهای بیولوژیکی هوازی و بی‌هوازی، شیمیایی و فیزیکی استفاده می‌شود به همین دلیل در اکثر مواقع قیمت پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی بالاتر از بهداشتی است.

نوع فرایند نیز در برآورد قیمت پکیج تأثیرگذار است به‌ عنوان‌ مثال فرایند MBR به دلیل استفاده از مدول‌های MBR قیمت بالاتری نسبت به سایر فرایندهای هوازی دارد و یا فرایند MBBR ، به دلیل کاهش ابعاد مخزن هوادهی هزینه ساخت پایین‌تری نسبت به فرآیند EAAS دارد.

عامل مهم دیگر در برآورد قیمت پکیج، دبی فاضلاب تولیدی است که هرچه دبی بالاتر باشد ابعاد مخازن تصفیه بالاتر رفته و به همان نسبت قیمت ساخت هم افزایش می‌یابد.

یکی دیگر از عوامل مهم در برآورد قیمت پکیج تصفیه فاضلاب استاندارد موردنظر کارفرما برای پساب خروجی است. هرچه استاندارد سخت‌گیرانه‌تر باشد هزینه ساخت پکیج نیز افزایش می‌یابد. به عنوان مثال قیمت نهایی برای رسیدن به استاندارد آبیاری فضای سبز ارزان‌تر از رسیدن به استاندارد تخلیه به آب‌های سطحی است.

سایر عوامل مؤثر در برآورد قیمت در ساخت پکیج تصفیه فاضلاب، تجهیزات الکترومکانیکال از قبیل پمپ ورودی، بلوئر و ... است. درنهایت با در نظر گرفتن تمام این موارد قیمت پکیج موردنظر محاسبه می‌شود.

5. پکیج تصفیه فاضلاب و انواع آن

پکیج تصفیه فاضلاب امروزه کاربردهای بسیاری دارد و در اندازه‌ها و قابلیت‌های متفاوتی تولید می‌شوند تا تمامی نیازها را برطرف کنند. امروزه انواع مختلفی از آن‌ها تولید می‌شود که اکثر پکیج تصفیه فاضلاب‌‌ها با روش‌های مختلفی کار می‌کنند و مهم‌ترین مزیت پکیج‌ها بدون بو بودن است که می‌توان در هر مکانی استفاده کرد و از هدر رفت آب جلوگیری نمود. ازجمله پرکاربردترین فرایندهای تصفیه که در سیستم‌های تصفیه فاضلاب به‌ صورت پکیج به کار می‌رود می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

   1. هوادهی گسترده (Extended Aeration Activated Sludge (EAAS)) 

   2. دیسک‌های بیولوژیکی چرخان (Rotation Biological Reactor (RBC))

   3. راکتور ناپیوسته متوالی (Sequencing Batch Reactor (SBR))

   4. SBR اصلاح‌شده

   5. راکتور بیولوژیکی غشایی (Membrane Biological Reactor (MBR)) 

سایر روش‌ها عبارت‌اند از: تثبیت تماسی و لاگون‌ها که به دلیل عدم کاربرد فراوان به آن‌ها نخواهیم پرداخت.

1-5. هوادهی گسترده

یکی از مرسوم‌ترین و پراستفاده‌ترین روش‌ها در سال‌های اخیر بوده که معمولاً شامل بخش‌های زیر است:

   - مخزن متعادل‌سازی

   - مخزن هوادهی

   - زلال‌ساز

   - هاضم هوازی

   - گندزدایی

   - فیلترهای تصفیه تکمیلی

در این روش تخلیه جریان به‌صورت پیوسته صورت می‌گیرد. با توجه به روی کار آمدن فرایندهای با بهره بالاتر و هزینه پایین‌تر، از میزان محبوبیت و استفاده این روش کاسته شده است. اطلاعات بیشتر

2-5. دیسک‌های بیولوژیکی چرخان

به دلیل بروز مشکلات عدیده در بخش‌های مکانیکی این روش و همچنین کیفیت پایین پساب خروجی آن، کاربرد بسیار محدود و کمی دارد. این پکیج‌های تصفیه فاضلاب معمولاً شامل قسمت‌های زیر هستند:

   - مخزن اولیه

   - دیسک دوار

   - زلال‌ساز ثانویه

   - هاضم هوازی

   - مخزن گندزدایی

   - فیلترهای تصفیه تکمیلی

   - جریان خروجی پیوسته

   - نیاز به پوشیده بودن

   - نیاز کم به حضور اپراتور و بهره‌بردار

اطلاعات بیشتر

3-5. راکتورهای ناپیوسته متوالی

این روش به‌منظور بهبود و اصلاح فرایند هوادهی گسترده طراحی شد. طراحی مخازن آن در اغلب مواقع مستطیلی شکل بوده و جریان از نوع ناپیوسته است. این سیستم قادر است بازه‌ی گسترده‌ای از آلاینده‌ها را حذف نماید. این سیستم معمولاً از بخش‌های زیر تشکیل‌شده است:

   - مخزن سلکتور

   - مخزن متعادل ساز جریان بالادست (یا دو مخزن به‌صورت متوالی)

   - مخازن واکنش/ته‌نشینی/تخلیه

   - هاضم هوازی

   - مخزن متعادل‌سازی ثانویه

   - گندزدایی

   - فیلترهای تصفیه تکمیلی

اطلاعات بیشتر

4-5. راکتور ناپیوسته متوالی اصلاح‌شده

از ویژگی‌های این روش می‌توان به تولید لجن اشاره نمود. این روش معمولاً شامل موارد زیر است:

   - مخازن دفع مواد زائد به‌صورت بی‌هوازی

   - مخزن متعادل ساز

   - مخازن ته‌نشینی/واکنش/تخلیه

   - مخزن متعادل ساز ثانویه

   - گندزدایی

   - فیلترهای تصفیه تکمیلی

اطلاعات بیشتر

5-5. راکتور بیولوژیکی غشایی

مخازن این روش معمولاً مستطیلی شکل بوده و جریان در آن از نوع پیوسته است. این روش قادر است انواع مختلف فاضلاب‌ها صنعتی و بهداشتی را تصفیه نماید. از ویژگی‌های این روش می‌توان به عدم نیاز به فیلترهای تصفیه تکمیلی و همچنین اشغال کمترین فضای ممکن اشاره نمود. برخی از مدل‌های این سیستم‌ها توانایی تغلیظ لجن را نیز دارا می‌باشند.

این سیستم معمولاً شامل بخش‌های زیر است:

   - سلکتور/بخش غیر هوازی

   - قسمت هوادهی

   - زلال‌سازی با استفاده از غشاها

   - هاضم بی‌هوازی

   - گندزدایی

اطلاعات بیشتر

6-5. قیمت پکیج تصفیه فاضلاب

بدیهی است برای محاسبه قیمت و ساخت پکیج تصفیه فاضلاب ابتدا نیاز است نیازهای حجمی و میزان موردنیاز استفاده با برآوردها و اندازه‌گیری‌های کارشناسان فنی صورت بگیرد. همچنین تجهیزات مورد استفاده برای هر سیستم و بر اساس فرایند موردنیاز برای تصفیه فاضلاب برای هر پروژه متفاوت خواهد بود.

7-5. نصب آسان پکیج تصفیه فاضلاب

امروزه کاربرد پکیج‌های تصفیه فاضلاب در تمام صنایع، مکان‌های تجاری و مسکونی غیرقابل‌انکار است. به‌طورکلی می‌توان گفت استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی در مکان‌ها و محل‌هایی که به شبکه تصفیه فاضلاب سراسری متصل نیستند و یا در آینده دور یا نزدیک نیاز به جابجایی سیستم تصفیه فاضلاب خود خواهند داشت، مانند کارگاه‌های صنعتی، کارگاه‌های ساختمانی، شهرک‌ها و مکان‌های مسکونی خارج از شهر و ... بسیار مناسب و مقرون‌به‌صرفه است. این سیستم‌های تصفیه فاضلاب به علت راحتی در نصب و اجرا و قابلیت جابجایی بالا در تمام موارد زیر می‌توانند به کار روند:

   1. شهرک‌ها و مجتمع‌های مسکونی و انواع مجتمع اداری

   2. بیمارستان‌ها و کلینیک‌ها، مراکز بهداشتی و درمانی

   3. صنایع ، کارخانه‌ها و کارگاه‌های تولیدی فعال در زمینه‌های گوناگون

   4. انواع مراکز تفریحی، آموزشی و نظامی

   5. پایانه‌های مسافری، بندرها و فرودگاه‌ها

   6. هتل‌ها، مسافرخانه‌ها و اقامتگاه‌های مسافری و گردشگری، استراحتگاه‌های بین‌شهری

   7. تأسیسات و کارگاه‌های مجاور سدها، رودخانه‌ها و چاه‌های آب

8-5. بهره‌برداری آسان و ارزان پکیج تصفیه فاضلاب

مشکلات نصب و عدم وجود امکانات مناسب کارگاهی در محل اجرای پکیج در بسیاری موارد، روند راه‌اندازی را به تأخیر می‌اندازد. با تجمیع اتاقک کنترل و پکیج، این شرکت، به ارتقاء استانداردها و تسریع روند نصب و راه‌اندازی پرداخته است. همچنین با تعبیه پنل‌های کنترل هوشمند با استفاده از PLC نظارت تمام‌وقت بر پکیج صورت می‌گیرد که در صورت بروز مشکل، با ارسال پیامک مسئول بهره‌برداری پکیج را از شرایط به وجود آمده آگاه می‌سازد. که درنتیجه آن شاهد کاهش چشمگیر مصرف انرژی و همچنین کاهش حداقلی حضور نیروی انسانی خواهیم بود.

9-5. مدیریت لجن مازاد در پکیج تصفیه فاضلاب

از جمله معایب سیستم‌های تصفیه هوازی مانند روش هوادهی گسترده حجم بالای لجن تولیدی است که، در شرکت آرکا گستر رسام، با طراحی واحد هضم لجن و تعبیه فیلترهای پرس، لجن مازاد به‌صورت دوره‌ای تخلیه‌شده و مانع از ایجاد مشکلات محیط‌زیستی می‌شود.. هاضم لجن به‌صورت هوازی فعالیت کرده و با طراحی بهینه مانع از ایجاد بو و سایر مشکلات بهره‌برداری می‌شود.

10-5. کمترین فضا و بو در پکیج تصفیه فاضلاب

کاربرد پکیج‌های تصفیه فاضلاب برای مکان‌های کوچک و همچنین جمعیت‌های کم است و لذا ابعاد طراحی متناسب با آن بسیار کوچک‌تر از تصفیه‌خانه‌های بزرگ است و بالطبع میزان فضای اشغال‌شده نیز بسیار کم خواهد بود. طراحی این پکیج‌ها به‌گونه‌ای است که عملکرد سیستم در حالت بهینه باشد که در این حالت بویی از سیستم متصاعد نخواهد شد.

11-5. استاندارد خروجی پکیج تصفیه فاضلاب سازمان حفاظت محیط‌زیست

به استناد ماده 3 و 5 آیین‌نامه جلوگیری از آلودگی آب سازمان حفاظت محیط‌زیست و با همکاری وزارتخانه‌های بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، نیرو، صنایع و معادن و فلزات، کشور و کشاورزی، محل دفع پساب تصفیه‌شده و استاندارد خروجی متناسب با محل موردنظر به سه دسته تقسیم‌شده است. به‌این‌ترتیب که محل تخلیه در یکی از دسته‌های زیر قرار می‌گیرد:

1. تخلیه به آب‌های سطحی

2. تخلیه به چاه جاذب

3. مصارف کشاورزی و آبیاری

ازجمله مهم‌ترین و شناخته‌ شده‌ترین آیتم‌های این استاندارد، مقادیر BOD و COD موجود در خروجی تصفیه‌خانه است. به منظور اطلاع از مقادیر به روز مجاز غلظت کلیه آلاینده‌ها در استاندارد محیط‌زیست فایل زیر را دانلود نمایید.

دانلود استاندارد خروجی فاضلاب

 دانلود فایل استاندارد خروجی فاضلاب

ازجمله تعهدات شرکت آرکا گستر رسام، انتخاب روش بهینه تصفیه و تجهیزات مناسب، بر اساس اطلاعات آنالیز فاضلاب ورودی و مقادیر مجاز خروجی است. این مهم همواره تعهد بدیهی شرکت ما بوده که با بهینه‌ترین روش امکان‌پذیر محقق ساخته است.

12-5. چرا به یک پکیج تصفیه فاضلاب نیاز دارید؟

ازجمله دلایل نیاز به استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب را می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

1. پیشرفت فنّاوری و اصلاح سیستم‌های قدیمی مورد استفاده

2. عملکرد نامطلوب سیستم‌های سپتیک و چاه‌های جذبی

3. قوانین سخت‌گیرانه زیست‌محیطی

4. هزینه‌ی بالا سیستم لوله‌کشی و اتصال به شبکه‌های جمع‌آوری و تصفیه فاضلاب

5. درگیری‌های سیاسی

6. استقلال داخلی

7. حفظ منابع آبی موجود

8. بازیابی و استفاده مجدد

13-5. عمده‌ترین کاربرد پکیج تصفیه فاضلاب

در اغلب مواقع سیستم‌های پکیج تصفیه فاضلاب تجهیزاتی با قیمت مناسب و راندمان بالا برای تولید پسابی با مشخصات زیر هستند:

1. BOD کمتر از mg/L 5,10

2. TSS کمتر از mg/L 5-16

3. NH3 کمتر از mg/L 2-5

4. TP کمتر از mg/L 0.1-5 و ...

در کنار موارد بالا در صورت استفاده از فرآیندهای مناسب و طراحی دقیق سیستم، این مجموعه‌ها دارای مصرف انرژی پایین، قابلیت هوشمند سازی بالا، حداقل نیاز به راهبری و کمترین میزان تولید لجن هستند.

14-5. لزوم وجود و استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب در کارخانه‌ها

در طبیعت، اگر فاضلاب بدون تصفیه به یک جریان تخلیه شود، باکتری‌های موجود در جریان، فاضلاب را تجزیه می‌کند و سطوح اکسیژن محلول را به نقطه‌ای می‌رساند که می‌تواند تمام زندگی آبزیان در جریان را از بین ببرد. علاوه بر این می‌تواند موجب تولید بوی نامطبوع و انتشار بیماری‌های واگیردار نیز گردد. مطابق با قوانین محیط‌زیست ایران، تخلیه فاضلاب‌های صنعتی و بهداشتی، مستقیماً و بدون انجام عملیات تصفیه، به منابع آب سطحی و زیرزمینی ممنوع است. بنابراین هدف شرکت آرکا گستر رسام طراحی سیستم‌های نوین تصفیه انواع فاضلاب‌های صنعتی و بهداشتی است. در طراحی پکیج‌های تصفیه فاضلاب سعی بر آن است که طرح موردنظر علاوه بر سادگی راهبری، بتواند به‌راحتی استاندارد پساب خروجی جهت کشاورزی و آبیاری فضای سبز، تخلیه به آب‌های سطحی و یا چاه جاذب را که مصوب سازمان محیط‌زیست ایران است را دریافت نماید.

شرکت آرکا گستر رسام، به‌عنوان شرکتی پیشرو و باسابقه در صنعت تصفیه آب، فاضلاب و هوا و دارنده گواهینامه صلاحیت از معاونت محترم برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری و نماینده رسمی شرکت TONAF آلمان و AWS ایتالیا در ایران فعالیت خود را بر تصفیه فاضلاب‌های صنعتی و شهری، تصفیه آب و همچنین تصفیه هوا متمرکز نموده است. این شرکت هم اکنون قادر است با تکیه بر دانش فنی کارشناسان و متخصصان خود و دارا بودن کارخانه ساخت مجهز و استفاده از دانش و فنّاوری‌های روز اروپا و تجارب عملی به‌دست‌آمده در اجرای صدها پروژه متعدد در داخل و خارج از کشور در بیش از یک دهه فعالیت، مسائل مربوط به تصفیه آب، فاضلاب و هوا را از فهرست مشکلات و چالش‌های صنایع کشور حذف نماید.

 دانلود فهرستی از پروژه‌های انجام گرفته توسط شرکت مهندسی آرکا گستر رسام

15-5. پکیج‌های تصفیه فاضلاب شرکت آرکا گستر رسام

شرکت آرکا گستر رسام سال‌های متمادی با تکیه بر توان متخصصان خود، در زمینه مشاوره، طراحی، ساخت و راه‌اندازی انواع پکیج‌های تصفیه فاضلاب بهداشتی و صنعتی و همچنین ساخت و فروش انواع تجهیزات تصفیه آب و فاضلاب فعالیت داشته و پروژه‌های متعددی را در شهرهای مختلف کشورمان اجرا نموده است.

پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی شرکت آرکا گستر رسام در ظرفیت‌های گوناگون، از جنس فلزی، بتنی و پلی‌اتیلنی تولید می‌شوند. طراحی این پکیج‌ها به‌گونه‌ای انجام می‌شود که به‌راحتی قابلیت رسیدن به استانداردهای سازمان حفاظت از محیط‌زیست را دارا است.

پکیج‌های طراحی و ساخته‌شده این شرکت دارای ویژگی‌های زیر است:

1. سرعت بالا در ساخت، نصب و راه‌اندازی

2. بهینه‌سازی تصفیه‌خانه برای انواع فضاها مطابق درخواست کارفرما

3. قابلیت جابجایی حتی پس از نصب

4. راندمان بسیار بالا در تصفیه انواع فاضلاب‌ها

5. قابلیت تصفیه انواع فاضلاب‌های صنعتی و بهداشتی مطابق با استانداردهای سازمان حفاظت از محیط‌زیست

6. عدم تولید و انتشار بوی نامطبوع در محیط

7. مصرف حداقل انرژی 8. تولید لجن مازاد بسیار پایین

9. خودکارسازی کامل و عدم نیاز به حضور اپراتور و سهولت راهبری

10. استهلاک بسیار پایین به دلیل استفاده از تجهیزات مرغوب

16-5. واحدهای اصلی پکیج تصفیه

پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی شرکت آرکا گستر رسام دارای واحدهای زیر است:

1-16-5. آشغال‌گیر

ذرات درشت‌دانه معمولاً در جریانات فاضلاب‌ها وجود دارد. برای جلوگیری از ایجاد مشکل در تأسیسات الکترومکانیکال و گرفتگی در لوله لازم است که این ذرات درشت‌دانه جدا گردند. به‌منظور جداسازی هرگونه مواد جامد درشت که از راه‌های مختلف می‌توانند وارد شبکه جمع‌آوری فاضلاب شود، در ابتدای سیستم یک واحد آشغال‌گیری پیش‌بینی‌شده است. این مواد جامد درشت مشکلاتی از قبیل گرفتگی و خوردگی پمپ‌ها و اتصالات آن‌ها، تجمع در حوض هوادهی و انسداد فیزیکی لوله‌های ارتباطی را به دنبال دارند. آشغال‌گیرها در انواع و ظرفیت‌های مختلف قابل ساخت هستند که طراحی و ساخت آن‌ها با توجه به دبی فاضلاب، قطر ذرات عبوری، دستی یا مکانیکی بودن تمیزشدن آن، pH فاضلاب و شرایط بهره‌برداری محلی صورت می‌گیرد.

2-16-5. ایستگاه پمپاژ

با توجه به اینکه عموماً عمق لوله انتقال‌دهنده فاضلاب به سیستم بیش از 2 متر است لذا لازم است که جهت ایجاد شرایط هیدرولیکی مناسب، عملیات پمپاژ صورت گیرد. که جهت کاهش هزینه‌ها می‌توان پمپ‌های مزبور را در مخزن متعادل ساز کارگذاری کرده و از این مخزن به‌عنوان ایستگاه پمپاژ اولیه نیز استفاده نمود. این واحد شامل تجهیزاتی نظیر الکتروپمپ‌های مستغرق فاضلابی و سطح سنج هستند.

3-16-5. واحد تنظیم pH

یکی از پارامترهای مهم در تصفیه بیولوژیکی فاضلاب‌های صنعتی و بهداشتی، مقدار pH آن است. pH مناسب به‌منظور دستیابی به بالاترین راندمان و بهترین عملکرد، محدوده خنثی است لذا در مواردی که فاضلاب ورودی اسیدی و یا بازی باشد، نیاز به واحد تنظیم pH است که با افزودن مواد شیمیایی، آن را به حالت خنثی بازگردانند. این واحد شامل تجهیزاتی نظیر دوزینگ پمپ و مخزن تهیه و ذخیره محلول است.

4-16-5. پکیج تصفیه فاضلاب

این پکیج به‌صورت متداول از واحدهای هواده، زلال‌ساز، گندزدایی و هاضم لجن تشکیل می‌شود و در مواردی بسته به نیاز پروژه واحدهایی دیگر نیز به آن اضافه می‌شود. جنس بدنه در صورت فلزی بودن از ورق ST37 با پوشش اپوکسی به ضخامت mm 6 در دیواره و mm 8 در کف و در مخازن پلی‌اتیلنی از نوع کورتیوب‌دار افقی HDPE100 مطابق سیستم کنترل کیفیت شرکت آرکا گستر رسام ساخته می‌شود. کلیه لوله‌کشی‌های ورودی و خروجی مخازن از جنس پلی‌اتیلن جوشی 4 بار گرید 100، اجرا می‌گردد.

1-4-16-5. واحد هوادهی

ماهیت هوازی فرآیند لجن فعال با هوادهی گسترده ایجاب می‌نماید که جهت انجام صحیح واکنش‌ها اکسیژن موردنیاز سیستم تأمین شود. این عمل در مخزن هوادهی به وقوع می‌پیوندد. به‌عبارت‌دیگر وظیفه مهم و اساسی تأمین اکسیژن موردنیاز سیستم به عهده مخزن هوادهی و هواده‌های مرتبط با آن است. در این مخزن اصلی‌ترین واکنش‌های تصفیه اتفاق افتاده و مواد آلی پس از تجزیه به توده‌های سلولی و انرژی تبدیل می‌گردند. مهم‌ترین تجهیزات مربوط به این واحد هواده‌هایی هستند که هوای موردنیاز سیستم را به فاضلاب تزریق می‌کنند. دیگر تجهیزات این واحد شامل لوله‌کشی‌های سیستم هوادهی و افشانک‌های پخش هوا هستند.

2-4-16-5. مخزن ته‌نشینی (زلال‌ساز)

مجموعه فرآیندهای اتفاق افتاده در مخزن هوادهی منجر به تولید توده‌های بیولوژیکی سنگینی می‌شود که قابلیت ته‌نشینی دارند. زاین‌رو پس از مخزن هوادهی یک مخزن ته‌نشینی قرار داده می‌شود تا بدین‌وسیله بتوان توده‌های تشکیل‌شده را از جریان فاضلاب حذف نمود.

در کف این مخزن تجهیزات مربوط به پمپاژ لجن ته‌نشین شده که شامل پمپ حبابی (Air Lift Pump) و لوله ورودی هوای آن و نیز لول تخلیه لجن وجود دارد. لجن ته‌نشین شده در مخزن ته‌نشینی لازم است که ضمن خروج از مخزن ته‌نشینی با نسبت مناسب به سمت مخزن هوادهی و هاضم لجن فرستاده شود. به سبب آنکه لخته‌های تشکیل‌شده لجن به صورتی ضعیف به یکدیگر پیوسته شده‌اند استفاده از پمپ‌های سانتریفیوژ سبب شکسته شدن این لخته‌ها خواهد شد. به همین علت برای پمپاژ لجن فعال معمولاً از پمپ‌های حبابی (Air Lift Pump) استفاده می‌شود.

3-4-16-5. مخزن گندزدایی

اگرچه وجود میکروارگانیسم‌ها و به‌خصوص باکتری‌ها در تصفیه فاضلاب نقشی اساسی را دارند ولی خروج بدون کنترل آن‌ها از تصفیه‌خانه و ورود آن‌ها به منابع آب پذیرنده می‌تواند سبب بروز آلودگی میکروبی و بیماری‌های ناشی از آن شود. به همین سبب فرآیند گندزدایی به‌عنوان آخرین فرآیند مورد استفاده قرار خواهد گرفت. در این واحد با انجام مجموعه‌ای از واکنش‌های اکسیداسیون میکروارگانیسم‌های موجود از جریان فاضلاب حذف می‌گردند.

5-4-16-5. هاضم لجن

به‌منظور نگهداری لجن مازاد تا زمان دفع نهایی آن، یک مخزن برای ذخیره لجن در نظر گرفته‌شده است.

5-16-5. تابلو کنترل و توزیع قدرت

برای بهره‌برداری مناسب از سیستم‌های تصفیه لازم است که بهره‌بردار بتواند به‌وسیله یک تابلو فرمان کلیه تجهیزات الکترومکانیکی سیستم را کنترل و راهبری نماید. بنابراین یکی از اجزای سیستم تصفیه تابلو کنترل و توزیع قدرت است.

6-16-5. متعلقات فولادی

برای دسترسی به واحدها و انجام بازرسی مستقیم (Visual Inspection) ، تصفیه‌خانه فاضلاب شامل یک مجموعه پل دسترسی و نردبان اصلی است. پکیج فلزی موردنظر، همچنین شامل 4 عدد Lifting Lug برای سهولت در بارگیری و حمل است.

شرکت آرکا گستر رسام، طراح و سازنده پکیج‌های تصفیه آب، فاضلاب و هوا با ارائه راهکارهایی علمی و مهندسی به منظور حل مشکلات زیست‌محیطی ناشی از فاضلاب‌های شهرک‌های مسکونی، بیمارستان‌ها، کارخانه‌ها و ...، آمادگی خود را جهت همکاری با کارفرمایان محترم به منظور طراحی، اجرا و ساخت پروژه‌های تصفیه آب، فاضلاب و هوا مطابق با استانداردهای محیط‌زیست، با کمترین هزینه و بالاترین کیفیت اعلام می‌دارد.